عوارض دیابت چیست؟

علائم و عوارض بیماری دیابت را بیشتر بشناسید
بیماریهای چشمی
عوارض دیابت یکی از خطرناک ترین معضلات بیماری دیابت است، که هر فردی باید از آن آگاه باشد و هوشمندانه رفتار کند. تمام بیماران دیابتی نوع دو به محض تشخیص بیماری و بیماران دیابتی نوع یک ۵ سال بعد از تشخیص بیماری، باید سالانه جهت معاینات چشم به چشم پزشک مراجعه کنند. بیمارانی که دچار عوارض چشمی مثل تاری دید در یک چشم و نقاط سیاه در دید را دارند ممکن است به معاینات بیشتری نیاز داشته باشند. مهمترین مشکل چشمی بیماران دیابتی رتینوپاتی دیابتی است.
بیماریهای کلیه
کلیهها به عنوان یک تصفیه کننده، خون را تصفیه کرده و آب اضافی و مواد زاید را از آن جدا و به صورت ادار از بدن خارج میکنند. در افراد دیابتی چون قند در رگهای کوچک کلیه جمع میشود به کلیه ها صدمه میزند. این وضعیت مثل یک چای صاف کن است که سوراخ بزرگی در آن ایجاد شده باشد. در وضعیت تمام موادی که به طور طبیعی باید در بدن وجود داشته باشد و حفظ شوند، از طریق این سوراخ دفع و از طریق ادرار از بدن خارج میشوند. یکی از اثرات دیابت بر کلیه هنگام آسیب دیدگی کلیهها در ادرار دیده میشود پروتئینی به نام آلبومین است که در مراحل اولیه آسیب به کلیه ها در ادرار دیده می شود.
چک کردن منظم فشار خون هم مهم است وکنترل فشار خون در کاهش بیماریهای کلیه نقش دارد. فشار خون در بیماران دیابتی باید کمتر از ۸۰/۱۳۰ نگه داشته شود. ورم مداوم پا یا ساق پا یکی از علائم بیماری کلیوی است و باید در صورت مشاهده سریعا به پزشک مراجعه شود.
درگیری اعصاب محیطی پا
در ویزیتهای منظم خود احساس بیحسی و گز گز در پاها را به پزشکتان اطلاع دهید. شما نیاز دارید تا روزانه پاهای خود را از نظر هر گونه زخم، قرمزی، پینه، ترک و ضایعات پوستی معاینه کنید. اگر چنین ضایعاتی را مشاهده کردید، باید هر چه سریعتر به پزشک خود خارج از جدول زمان بندی ویزیتها مراجعه کنید و نوروپاتی دیابتی را جدی بگیرید.
مشکلات قلبی و عروقی
یکی از اتفاقاتی که برای مبتلایان به دیابت میافتد این است که، این بیماران در معرض تصلب شرایین و ابتلا به سفت شدن و سخت شدن دیواره رگها هستند که نتیجه آن سکته قلبی و مغزی و همچنین افت گردش خون در پاها است.خوب است بدانیم که افزایش وزن و سیگار کشیدن می توانند این خطر را افزایش دهند ، بنابراین بسیار اهمیت دارد که افراد دیابتی از استعمال دخانیات و اضافه شدن وزنشان جلوگیری کنند و به شکل منظم فشار خون خود را اندازهگیری کنند.
کنترل و چکاپ فشار خون بالا در افراد دیابتی برای پیشگیری از عوارض دیابت به اندازه اهمیت کنترل قند خون مهم است. به همین دلیل در چکاپ دوره ای باید کنترل فشار خون را هم در آن گنجاند و در کنترل آن دقت کافی داشت . فشارخون ایدهآل برای این افراد شامل فشار ماکزیمم(سیستولیک) کمتر از ۱۰ و مینیمم کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه است. پرهیز از مصرف غذاهای چرب و پر نمک، استفاده مداوم از سبزیجات، پیادهروی روزانه و مراجعه به متخصص قلب و عروق هر ۶ ماه یک بار از جمله مهمترین راهکارهای پیشگیرانه است.
دیگر عوارض پر خطر دیابت چیست؟
سکته مغزی
زمانی که خونرسانی به بخشی از مغز ناگهان قطع شود و بافت مغزی آسیب ببیند سکته مغزی اتفاق میافتد. اغلب سکته مغزی به دلیل لخته شدن خون یک رگ خونی در مغز یا گردن رخ میدهد. سکته ممکن است مشکلات حرکتی، درد، بی حسی و مشکلات تفکر، یادآوری یا صحبت کردن را ایجاد کند. بعضی افراد پس از سکته مغزی، مشکلات عاطفی مانند افسردگی دارند. اگر شما مبتلا به دیابت هستید، احتمال ابتلا به سکته مغزی شما 1.5 برابر بیشتر از افرادی است که دیابت ندارند.
اما با توجه مناسب به سلامتی خود میتوانید خطر را کاهش دهید.کاهش خطر ابتلا به سکته با کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول و با غذاخوردن سالم، فعالیت بدنی مناسب و در صورت نیاز، دارو و اگر سیگار می کشید، ترک سیگار ممکن است.(برای آگاهی بیشتر مقاله رابطه دیابت و سلامت مغز را بخوانید)
کتواسیدوز دیابتی
کتواسیدوز دیابتی (DKA) یک بیماری جدی است که می تواند منجر به کما، عوارض جدی دیابت (طولانی مدت) یا حتی مرگ شود. هنگامی که سلولهای شما قند لازم برای انرژی ندارند، بدن شروع به سوزاندن چربی برای انرژی میکند که این کار کتونها را تولید می کند. هنگامی که کتونها در خون ایجاد می شوند، بدن اسیدیتر میشود و سطح بالای کتونها میتواند بدن را مسموم کنند.
هنگامی که سطوح بیش از حد بالا برود، ممکن است DKA رخ دهد. DKA ممکن است برای هر کسی که مبتلا به دیابت می شود، اتفاق بیفتد، اما در افرادی که دیابت نوع 2 دارند، نادر است. علائم هشدار دهنده DKA : DKA معمولا به آرامی اتفاق میافتد، اما هنگامی که استفراغ رخ می دهد، این وضعیت تهدید کننده زندگی میتواند در عرض چند ساعت بسیار شدید شود. علائم اولیه آن عبارتند از:
- تشنگی یا دهان بسیار خشک
- تکرر ادرار
- سطح قند خون بالا
- سطوح بالای کتون در ادرار
سپس علائم دیگر ظاهر میشود:
- احساس خستگی شدید
- پوست خشک
- تهوع و استفراغ یا درد شکمی
- تنفس دشوار
- بوی میوهای در تنفس
- کاهش هشیاری و عدم اطلاع از زمان و مکان
هشدار: کتواسیدوز (DKA) خطرناک و جدی است. اگر علائم بالا را داشتید، به نزدیکترین مرکز اورژانس یا بیمارستان مراجعه کنید.
چکاپ دورهای برای دیابت و نتیجه گیری:
نکته مهمی که هر فرد دیابتی باید بداند این است؛ دیابت از جمله بیماریهایی است که در صورت عدم کنترل آن عوارض ناگواری به همراه خواهد داشت و موجب بروز بیماریها و عوارض جدی میشود. همه پژوهشها نشان میدهد، هرچه میزان قند خون تان را کنترل کنید، احتمال کمتری دارد که دچار عوارض و مشکلات آن شوید.
برای یک فرد مبتلا به دیابت مصرف به موقع دارو مهم است. بیماری که آموزش دیده و آگاهی دارد هر غذایی را نمیخورد و غذا خوردنش طبق دستور و رژیمهای غذایی است که پزشک توصیه کرده. این فرد به اندازه کافی تحرک دارد و همواره به شکل منظم برای چکاپ دورهای به پزشک معالج خود مراجعه میکند.
سوالات دیابتی خود را از ما بپرسید
همچنین برای استفاده از خدمات کلینیک آنلاین برای کنترل دیابت و حفظ سلامتی با مشاوران ما در ارتباط باشید
02126740114
میتوانید با مشاوران ما از طریق شماره تلفن 02126740114 تماس بگیرید کانال تلگرام ما و پیج اینستاگرام ما را دنبال و از مطالب آموزشی آن استفاده کنید و به دوستان وآشنایان خود معرفی کنید.
کانال تلگرام: dyabetus
اینستاگرام: dyabetus.clinic
از مقالات آموزشی بهرمند شوید